Tertulliánusz – Megtagadni Sátánt és felvonulásait

Részletek, töredékek Tertulliánusztól:

„3. Akkor én máris a bemerítkezésre hivatkoznék. Mert ugyanis mielőtt még a vízbe lépnénk, az elöljáró keze alatt tanúságot teszünk az egyházban hogy visszautasítjuk az ördögöt, annak felvonulásait és angyalait,” (334o.)

 

„7. Ügy vélem, hogy ezzel a koszorúviselés összes fajtáját számba vettük. Mindegyik idegen tőlünk, mert a keresztény szabályokkal összeegyeztethetetlenek, meglétük tűrhetetlen, közülük már egy is lerombolja a keresztség szentségi fogadalmát, mindegyik a Sátánnak és angyalainak diadalmas és látványos felvonulása, az evilághoz való elkötelezettség és tiszteletadás megnyilatkozása, méghozzá ünnepélyes formában népszerűségben és nyilvánosság előtt, mint hazug dolgokhoz láncoló fogadalmak, pusztán emberi ügyek szolgálatai, hiábavalóságok dicsőítése, csalárd dolgokban való tetszelgések, és minden egyes formájában van valami a bálványimádásból; ezeket mind magában foglalja a koszorú viselésének bármelyike.

 

„Amikor bementünk a vízbe, a keresztény hitet törvényének szavaival vallottuk meg, hogy ellene mondunk a Sátánnak és felvonulásainak és angyalainak, amit szánkkal tanúsítottunk. 2. Mi lesz az a legfőbb és legkiválóbb dolog, amiben megjelölhetjük a Sátánt és felvonulásait és angyalait, mint a bálványimádás? Belőle származik minden tisztátalan és semmirekellő szellem, hogy így mondjam, mert erről nem akarok hosszan beszélni.” (275o.)

 

„4. Ugyanez történik a bálvány felállításának emléknapján, gyakorolják a Sátán minden felvonulását.” (306o.)