Az tíz ének, targum

Részlet a Neofiti targumból Kr.e. 1. század.

„Dalok és dicsőítések, melyeket Salamon, a próféta, Izrael királya prófétai szellemmel mondott a világ Ura előtt. Tíz éneket mondtak ezen a világon, ez a dal a legdicsőbb valamennyi közül.
Az első éneket Ádám mondta, mikor megbocsáttatott bűne. Amikor elérkezett a szombat napja és megvédte őt, megnyitotta száját és mondta: >>Zsoltárének szombat napjára<< (Zsolt 92).
A második éneket Mózes Izrael fiaival mondta, amikor a világ Ura meghasította előttük a Vörös-tengert. Valamennyien egyszerre megnyitották szájukat és mondták a dalt, mert így vagyon megírva: >>És dicsőítették akkor Mózes és Izrael fiai.<< (Kiv 15)
A harmadik dalt, a kút dalát Mózes és Izrael fiai mondták. Mind együtt kezdték és mondták a dalt, amint meg van írva: >> Buzogj fel kút, énekeljetek feléje.<< (Szám 21,17)
A negyedik éneket Mózes, a próféták feje mondta, mikor elérkezett az ideje annak, hogy elköltözzék a világból. És megintette benne Izrael házának népét, mert így van megírva: >> Halljátok egek, hadd beszéljek. << (MTörv 32)
Az ötödik éneket Józsue, Nun fia mondta, amikor harcot kezdtek Gibeonban. Megálltak miatt a Nap és a Hold és megszűntek éneket mondani 36 órán át. Megnyitotta ajkait és dalt mondott, mert így van megírva: >> Akkor énekelt Józsue JHVH előtt. << (Józs 10,13)
A hatodik dalt Bárák és Debora mondta, azon a napon, amelyen JHVH Sziszerát és táborát Izrael fiainak kezébe adta, mert így van írva: >> És énekelt Debora és Bárák. << (Bír 5)
A hetedik dalt Hanna mondta, amikor JHVH fiút ígért neki, mert így van megírva: >> És imádkozott Hanna prófétai ihlettel. << (1Sám 2)
A nyolcadik éneket Dávid, Izrael királya mondta azon csodákért, melyeket vele JHVH tett. Megnyitotta száját és dalt mondott; mert így van megírva: >> És énekelt Dávid prófétai ihlettel JHVH előtt. << (Zsolt 18)
A kilencedik éneket Salamon, Izrael királya szent inspiráció által mondta a világ Ura, Isten előtt.
És a tizedik dalt Izrael fiai fogják mondani, amikor a diaszpórából száműzötteik eltávoznak a népek közül, mert így van megírva és kifejtve Izajás próféta által: >> Ez a dal örömül lesz nektek azon éjjel, amikor meg fog szenteltetni a Peszach ünnepe és szívnek öröme, mint a népé, mely megy, hogy megjelenjék JHVH előtt évente háromszor különféle hangszerekkel és dob hangjával, hogy felmenve JHVH hegyére szolgáljanak JHVH, Izrael Hatalmasa előtt. << (Iz. 30,29)

Forrás: Frédérich Manns OFM, Bibliai szövegek értelmezése a zsidó és keresztény hagyományokban 249o

Megjegyzés: A tizedik ének amelyet a Messiás eljövetelekor, Izrael száműzöttjei a szabadulásakor fognak énekelni, akiket a népek közül gyűjt egybe JHVH! Hasonlóan a Peszah estéhez, ami a virrasztás éjjele, amikor megszabadította Isten őket Egyiptomból:

Ézs. 30:27 Nézzétek, közeleg JHVH neve messziről, haragja izzó, nehéz elviselni. Ajka tele van haraggal, nyelve olyan, mint az emésztő tűz. Lehelete, mint a megáradt patak, amely egészen a nyakig ér. Azért jön, hogy megrostálja a nemzeteket a pusztulás rostáján. És hogy a tévelygés zabláját vesse a nemzetek szájába. JHVH hallatni fogja fölséges hangját, és megmutatja rettenetes karját, amellyel lesújt izzó haragjában; emésztő tűz, orkán, zápor és jégeső alakjában. Mert JHVH szavára összetörik Asszíriát, lesújt rá ostorával. Minden alkalommal talál majd a harag vesszeje, amellyel JHVH verni fogja. Zengő éneketek olyan lesz akkor, mint az ünnepi éjszakán felhangzó ének, amikor a szívek örömtől áradnak. És mint a zarándokok éneke, akik fuvolaszó kíséretében fölmennek JHVH hegyére, Izrael sziklájához. Felvonulnak dobszóval, hárfát pengetve és körtáncot járva… Mert a Tófetben már régóta el van készítve egy mély és széles verem Moloch számára, bőségesen van benne szalma és tűzifa. JHVH lehelete, mint egy kénköves folyam, fogja majd meggyújtani.