Semone ‘Eszre, a tizennyolc áldás szövege

Semone ‘Eszre, a tizennyolc áldás szövege

  1. Áldott vagy Te, Örök Istenünk, őseink Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene. Nagy, erős és félelmetes Isten, magasságos Isten, aki jóval jutalmazza az igazakat, mindenek teremtője, aki emlékezetben tartja őseink igaz voltát, és szeretetében megváltást hoz utódaikra Neve kedvéért. Segítő, megmentő és oltalmazó Uralkodó! Áldott vagy Te, Örökkévaló, Ábrahám védelmezője!
  2. Örök a hatalmad, Urunk, Te kelted életre a holtakat, nagy Megmentő! Jóságában ellátja az élőket, és feléleszti a holtakat nagy irgalmában, támogatja az elesetteket, meggyógyítja a betegeket, feloldozza a megkötözötteket és betartja hű fogadalmát a porban szunnyadóknak. Ki olyan, mint Te, Hatalom Ura, és ki hasonlítható hozzád, Uralkodó, aki öl, éltet és segítséget hoz a világra? Bízhatunk benned, hogy feltámasztod a halottakat. Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki életre kelti a halottakat.
  3. Szent vagy te, és szent a Neved, a szentéletűek nap mint nap Téged dicsőítenek. Szelá. Áldott vagy Te, Örökkévaló, szent Isten.
  4. Te ajándékoztad meg az embert tudattal, a halandót belátással. Önts belénk is tudatot, és belátást és értelmet! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki tudatot ajándékoz.
  5. Téríts vissza minket, Atyánk, tanodhoz; fogadj minket, Királyunk, szolgálatodba, engedd, hogy megbánással térjünk vissza hozzád! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki szívesen fogadja a megtérést.
  6. Bocsáss meg nekünk, Atyánk, mert vétkeztünk; nézd el nekünk, Királyunk, hogy bűnöztünk, hiszen Te elnéző és megbocsátó vagy! Áldott vagy Te, Örökkévaló, kegyelmes, aki sokszor megbocsát.
  7. Figyelj fel szenvedéseinkre, és szállj perbe értünk, válts meg minket hamarosan Neved kedvéért, mert erős Megváltó vagy! Áldott vagy Te, Örökkévaló, Izrael Megváltója.
  8. Gyógyíts minket, örökkévaló, hogy meggyógyuljunk, ments meg minket, hogy megmeneküljünk, amiért Téged dicsérünk. Hozz teljes gyógyulást sebeinkre, Úr Isten, mert hűséges és irgalmas orvos vagy! Áldott vagy Te, örökkévaló, aki meggyógyítja népe, Izrael betegeit.
  9. Áldd meg nekünk, Örökkévaló Istenünk, ezt az évet, hogy minden termés jó legyen, s hozz áldást a földre, hadd lakjunk jól annak javából! Áldd meg évünket, mint a jó éveket! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki megáldja éveinket.
  10. Adj jelt a Nagy Kürttel szabadulásunkra, és emelje zászlót szétszórtjaink egybegyűjtésére! Gyűjts is egybe minket a föld négy tájáról! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki egybegyűjti népe, Izrael száműzöttjeit.
  11. Adj nekünk újra bírákat, mint valaha, tanácsadókat, mint egykor, és távolíts el tőlünk bánatot és szenvedést! Légy Te az, aki kegyesen és irgalommal uralkodik felettünk, hogy ítélethozáskor felments minket! Áldott vagy Te, Örökkévaló, igazságos ítéletet kedvelő Király.
  12. A besúgóknak ne legyen reményük, és minden gonoszság egyből tűnjön el, összes ellenségeid pusztuljanak ki hamarosan, a gonosztevőket tépd ki gyökerestül, törd össze, igázd le és alázd meg gyorsan napjainkban! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki letöri ellenségeinket, és megalázza a gonosztevőket.
  13. Néped, Izrael házának igazaira, jámboraira és nagyjaira, maradék írástudóira, az igaz betérőkre és miránk is szálljon irgalmad, Örök Istenünk, és jutalmazd meg szépen azokat, akik igazán bíznak Nevedben! Hadd osztozzunk mindig az ő sorsukban, és ne valljunk sose szégyent, amiért benned bíztunk! Áldott vagy Te, Örökkévaló, az igazak támasza és mentsvára.
  14. Térj vissza irgalmadban városodba, Jeruzsálembe, s lakozz ott, amint ígérted! Építsd fel azt hamarosan, napjainkban, hogy örökké álljon, Dávid trónját is helyezd oda egyhamar! Áldott vagy Te, Örökkévaló, Jeruzsálem újjáépítője.
  15. Dávid szolgád Sarját növeszd meg hamarjában, és segítségeddel emelkedjen tekintélye, hisz mi nap mint nap segítségedbe vetjük reményünket! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki a megváltás tekintélyét növeli.
  16. Hallass szavunkra, Örök Istenünk, sajnálj meg minket, és irgalmazz nekünk, fogadd kegyesen és szívesen imáinkat, hisz Te vagy az Isten, aki meghallgatja az imákat és könyörgéseket, ne küldj hát el minket, Urunk, üres kézzel színed elől, hiszen Te vagy az, aki irgalmában meghallgatja népe, Izrael imáját! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki hallgat az imára.
  17. Fogadd szívesen, Örök Istenünk, néped, Izraelt és imádságát, és újítsd fel az Isten-szolgálatot Szentélyed csarnokában, hogy Izrael tűzáldozatait és imáját szeretettel és kedvedre fogadhasd, hadd legyen mindig kedvedre néped, Izrael szolgálata!
  18. Hálásak vagyunk neked, hogy Te vagy Örök Istenünk és atyáink Istene mindörökre, életünk bérce, segítségünk pajzsa, te vagy nemzedékről nemzedékre. Hálát adunk neked, és hirdetjük dicsőségedet életünkért, melyet kezedben tartasz, lelkünkért, mely nálad van letétbe helyezve, csodáidért, melyek nap mint nap kísérnek minket, minden este, reggel és délben látott csodás és jó tetteidért. Jóságos vagy, mert nem szűnik meg irgalmad, irgalmas vagy, mert nincs vége szeretetednek, mindig is benned reménykedtünk. Mindezekért áldassák és magasztaltassék mindig a Neved, Urunk, örökkön örökké!

Sámuel imája, Zsidó imakönyv, Fordította: Szabó Tamás Ferenc – Forrás: Frédérich Manns OFM, Bibliai szövegek értelmezése a zsidó és keresztény hagyományokban

Megjegyzés:

Miután a zsidóságban a Templom lerombolása után megtörtént a központosítás, csak egy irányzat, a farizeusok pártja maradhatott fenn, amely a követendő törvényértelmezést megszabja, a keresztényeket (názáretiek) átkozó sort tettek a Semone Eszre-be. A következő szöveggel:

12. Kívánságok: A hitehagyottnak ne legyen reménye! Az elbizakodott (a római) birodalom gyorsan pusztuljon, még a mi napjainkban! A názáretiek (keresztények) és a többi elpártoltak vesszenek el egy szempillantás alatt! Töröljék ki őket az élők könyvéből, és ne irassanak föl a jámborokkal együtt! Áldott légy, Urunk, ki térdre kényszeríted az arcátlant! 

Altjüdisches Schrifttum ausserhalb der Bibel. Ford. és magy. Paul Rissler. Augsburg, 1928:7. – Strack-Billerbeck I:208. – LThK IX:388. – BL:1833.